تقریبا" همزمان با ورود ماشین های ریسندگی کارخانه اقبال ، ماشین های ریسندگی و به خصوص بافندگی کارخانه درخشان یزد نیز از آلمان به این شهر وارد شد . سرمایه اصلی شرکت توسط چند نفر زرتشتی ، که با بمبئی روابط نسبتا" مستحکمی داشتند ، و حسینعلی هراتی ، که به صحیح یا به غلط ، بنیانگذار این کارخانه معرفی شده است ، تامین شده بود . این کارخانه بدون هیچگونه زمینه ای تبلیغاتی بناگاه سر بر آورده بود ؛ چندان ریشه ای بین دست اندرکاران و به ویژه بزٌازان یزد نداشت ( و از این رو به منظور خرید ماشین های خود در آلمان از اعزام غلامحسین صنعتی به آن کشور و نظرات کارشناسانه وی بهره برده بود ) ؛ در بدترین شرایط بازار ، مواد اوٌلیه آن به آسانی فراهم می آمد ؛ سعی می کرد در مواردی از افراد غیر بومی استفاده کند؛ و خرید تولیدات آن به صورتی غیر رسمی امٌا محسوس توسط دولت های ایران تضمین شده بود ...
مشخصات زمان تاسیس (1312 - 1313 )
- یکهزار و یکصد و چهل دوک باریکریس پشم
- چهار صد و پنجاه و هشت دوک ضخیم ریس پشم
- پانزده دستگاه بافندگی ( فاستونی و پتو ) و تکمیل کاری ( رنگرزی )
240 نفر کارگر
مسوولان این کارخانه در سال 1346 به تدابیر مختلف از ارائه اطلاعات اصولی به محقق و به خصوص مصاحبه با وی اجتناب ورزیدند ؛ و حتی فروشندگان محصولات این کارخانه در دو فروشگاهشان ، یکی در شمال غربی چهار راه امیرچقماق یزد ، و دیگری در ضلع شمالی سبزه میدان تهران ، از هرگونه پاسخگوئی وضوحا" منع شده بودند .
در سالهای 1346 - 1350 گفته می شد سالانه بین پانزده تا بیست هزار تخته پتو تولید می کنند
آمار دقیقی از فاستونی تولیدی آن که بیشتر به سفارش دولت ، به ویژه نیروهای نظامی و انتظامی ، سفارش داده و تولید می شد ارائه نگردید .